Voorlopig geen Vlaamse mosselen maar er komt een vervolg

Redactie KW

Vrijdag start bij ons het Belgica-hangmosselseizoen, maar echte Vlaamse mosselen zijn daar voorlopig niet meer bij. Twaalf jaar na de eerste poging om mosselen te kweken voor onze kust is het helemaal van nul herbeginnen. Deze zomer zal er maar een beperkte hoeveelheid Belgica-mosselen verkrijgbaar zijn, maar volgens reder Willy Versluys, één van de pioniers, is er licht aan het eind van de tunnel.

Ondanks de inspanningen van de pioniers is de Vlaamse mossel geen verhaal om fier op te zijn. De Flanders Queen Mussel gekweekt met overheidssteun door de Stichting Duurzame Visserij SDVO ging intussen ter ziele. De Belgicamossel, gekweekt op de Vlaamse banken voor Duinkerke, werd een calvarietocht. Het duurzaam initiatief van Reynaert-Versluys werd gedwarsboomd en ging uiteindelijk bijna kapot. De Vlaamse mosselen hadden lang niet alleen te kampen met moeilijke kweekomstandigheden op zee.

Willy Versluys heeft te veel energie en geld in de mosselen geïnvesteerd om ze helemaal links te laten liggen. Het is voor hem niet voorbij.

De Hangcultuurmossel Belgica die nu gekweekt wordt met longlines en niet meer met mosselkooien voor de kust van Duinkerke, heeft dus nog toekomst. Vraag is wel of de Belgica’s straks ook echt voor de Vlaamse kust gekweekt worden en er smaak, activiteit en werkgelegenheid genereren.

Er is over het kluwen rond de Vlaamse mossels en de belangenoorlog errond al veel verteld en geschreven. Vorig jaar nog kondigde Minister Joëlle Milquet een regeringscommissaris diede 4 miljoen euro overheidssteun in de SDVO-mosselen zou uitpluizen. Maar dan kwam een nieuwe regering en het dossier is van de agenda. Ook op het kabinet van visserijminister Kris Peeters loopt geen onderzoek meer. Voor Groen-Europarlementslid Bart Staes, die dit verhaal altijd al op de korrel nam, is het niet voorbij.

(SK/ABO)

Meer vanavond in het Focus-WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier