Voorlopig geen hoogbouw aan Spuikom in Bredene

Redactie KW

De plannen voor een hoogbouw aan de Spuikom in Bredene zijn voorlopig van de baan. De Raad van State schorste het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Kop van ‘t Sas. Dat plan voorziet onder meer in hoogbouwproject. De Vlaamse Yachting Federatie en de buurtbewoners trokken naar de Raad van State tegen dat plan omdat de hoogbouw een invloed zal hebben op de watersportactiviteiten op de Spuikom.

De Bredense Spuikom is een paradijs voor watersporters. De ondiepe plas en stabiele wind is ideaal voor beginnende surfers en zeilers. Maar een hoogbouw aan de rand van de Spuikom zou wel eens voor een gewijzigde windsituatie kunnen zorgen. De Raad van State schorste het GRUP dat het bouwproject toeliet en tikt daarbij de provincie op de vingers. Advocate marleen Ryelandt: “De Raad van State is van oordeel dat de provincie haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Bij de goedkeuring van het GRUP heeft ze haar verplichting om een windstudie uit te voeren, doorgeschoven naar het gemeentebestuur van Bredene. De Raad vindt dat onbehoorlijk bestuur.”

Er loopt bij de Raad van State ook nog een procedure om het GRUP nietig te verklaren. Dat kan nog jaren duren. Maar door de uitspraak kan er alvast geen bouwvergunning voor het hoogbouwproject worden afgegeven.

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur. Of klik hieronder:

Bron: focus-wtv.tv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier