Voorlopig geen grote verkeershinder op West-Vlaamse wegen

Redactie KW

Rond 9.30 uur is er op de Vlaamse snelwegen door de sneeuwval vooral hinder in de richting van Brussel. In West-Vlaanderen blijft de grote verkeershinder voorlopig uit. Het slecht weer speelt parten rond de hoofdstad in Vlaams-Brabant en aan het knooppunt in het Limburgse Lummen, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

In de regio Brussel en rond het knooppunt in Lummen is het “redelijk aan het sneeuwen en verloopt het verkeer niet vlot”, aldus het verkeerscentrum. In Lummen zijn er bovendien enkele kleine incidenten geweest.

In Antwerpen zijn de snelwegen redelijk goed berijdbaar en is de hinder in tegenstelling tot eerder in de ochtendspits verdwenen. Momenteel wordt er geen file genoteerd. Ook Oost- en West-Vlaanderen zijn volledig filevrij.

Brussel is dus momenteel het zwarte punt. In totaal noteert het Verkeerscentrum rond 9.30 uur ongeveer 100 kilometer file.

In Wallonië meldt het regionale verkeerscentrum Perex dat het verkeer gezien de omstandigheden nog vrij vlot verloopt. Zwarte punten zijn de E42 Battice-Prüm in de provincie Luik en de snelwegen naar de hoofdstad. Rond Luik is naast de problemen op de E42 verder geen hinder, rond Charleroi is er lichte hinder. Op de secundaire wegen wordt wel veel hinder ondervonden.

Ondertussen meldde na VAB ook de andere automobielclub, Touring, een sterke stijging van het aantal oproepen. Touring kreeg in de ochtendspits 70 oproepen per minuut binnen. Dat is drie keer meer dan bij een normale maandagochtend. Bovendien zal dat aantal nog stijgen omdat velen door het slechte weer later naar het werk vertrekken, meldt de organisatie.

Platte batterijen, auto’s die vastzitten in de sneeuw en automobilisten die lek gereden zijn nadat ze een door de sneeuw verborgen boordsteen geraakt hebben, zijn de grootste pechoorzaken. Touring zegt ook tevreden te zijn dat de strooidiensten ditmaal voorzien waren op de weersomstandigheden en gestrooid hebben.

Op het spoornet is er momenteel geen verandering tegenover eerder op de ochtend. De sneeuwval en onder meer de bijbehorende ijzelvorming op de wissels kunnen voor lichte hinder en vertraging tot 10 minuten zorgen. Spoorbeheerder Infrabel zegt af te wachten hoe de situatie verder op de dag evolueert. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier