Voorbereiding voor strandophoging in Westende volop aan de gang

Redactie KW

Om het strand beter te beschermen tegen de superstormen wordt straks 140.000 kubieke meter zand opgevoerd. De werken zullen duren tot eind november.

De werken, in opdracht van de Vlaamse Overheid, gebeuren in het kader van het Masterplan Kustveiligheid. De badplaatsen van Westende en Middelkerke worden aangezien als prioritaire risicozones in geval van overstroming indien een superstorm zou plaatsvinden. Het strand is in het recente verleden dermate afgekalfd dat de veiligheid in het gedrang komt. De ingrijpende werken op het strand van Westende zijn intussen gestart met de montage van stalen buizen, op een relatief rustige kuststrook ten westen van het Sint-Laureinsstrand, over een lengte van ongeveer duizend meter.

In de praktijk

De buizen worden aaneengeschroefd en gelast op de vloedlijn van het strand. Op die manier kan zowel bij hoog- als bij laagtij gewerkt worden. Als deze klus geklaard is, zorgt het waterpeil met springtij ervoor dat de buis in zee kan verplaatst worden. Er wordt lucht in de buis geblazen om deze drijvend te houden. Een sleepboot brengt het gevaarte dwars in zee en sleept het naar een koppelponton waar de lucht uit de buis geperst wordt zodat deze op de zeebodem rust. Baggerboten halen zand op van een zandbank en via persleidingen spuiten ze het water-zandmengsel via de buis naar het strand.

Volgend jaar is Middelkerke aan de beurt waar 1 miljoen kubieke meter zand opgevoerd zal worden.

(LC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier