Voorbereiding gestart bouw nieuw stuk kaaimuur

Redactie KW

Aan de IJzerkaai in Kortrijk zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van een nieuw stuk kaaimuur. De werken maken deel uit van de aanpassing van de Leie aan de noden van het moderne scheepvaartverkeer. Er komt een nieuwe IJzerkaai meer landinwaarts. Na de verbreding kunnen de schepen in beide richtingen door Kortrijk varen.

De verkeersborden waarschuwen dat parkeren op dit stuk IJzerkaai verboden is. Waterwegen en Zeekanaal starten met de vijfde en laatste fase van de Leie verbreding en dan blijft er zelfs geen ruimte meer over voor het doorgaand verkeer.

“Aan de IJzerkaai bouwen we 220 meter nieuwe kaaimuur en dat wordt een heel stuk landinwaarts gebouwd,” zegt Peter De Meyer van Waterwegen en Zeekanaal. “De bestaande kaaimuur loopt hier en die zone tussen de nieuwe en oude kaaimuur wordt achteraf uitgebaggerd.”

De Leiwerken zorgden af en toe ook voor spanningen tussen de buurtbewoners. Er werden zelfs enkele schadedossiers ingediend.

“Ik verwacht niet zo veel problemen. De palen gaan we trillingvrij aanbrengen door ze te schroeven en de planken worden trillingsarm aangebracht met speciaal materiaal.”

De Leie is in Kortrijk voor een groot deel al aangepast voor de doorvaart van schepen tot 1.350 ton. Zo is op de linkeroever, de Diksmuidekaai, een wandelboulevard aangelegd en na de verbreding van de doortocht ter hoogte van de IJzerkaai wordt de Budabrug aangepakt.

“Er zijn twee voorwaarden vooraleer we met de brug kunnen starten. Dat is de Noordbrug in dienst moet zijn en dat we de IIzerkaai heraangelegd hebben. We verwachten dat we medio 2010 met de Buda brug kunnen starten.”

De nieuwe Noordbrug wordt over 2 weken geïnstalleerd en dan wordt ook de nieuwe collegebrug voor fietsers en voetgangers officieel in gebruik genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier