Vooral West-Vlaamse landbouwers beloond met innovatiesteun Boerenbond

Redactie KW

Uit 130 inzendingen heeft het Innovatiesteunpunt van de Boerenbond tien landbouwers beloond, onder wie vijf West-Vlamingen, die blijvend inzetten op optimalisatie en vooruitgang. Zij krijgen 2.500 euro om hun project te realiseren, en begeleiding van het Innovatiesteunpunt ter waarde van 500 euro.

Melkveehouder Kristof De Cat (Diksmuide) onderzoekt of de “zwarte soldatenvlieg” op mest gekweekt kan worden, zodat die voor een deel van de mestverwerking kan zorgen en mogelijk ingezet worden als eiwitvervanger in dierenvoeder.

Varkenshouder Yves Vryghem (Outrijve) ontwikkelde een vernevelsysteem voor de luchtkokers van zijn stal, zodat de geur-uitstoot verkleind wordt.

Het wijndomein Entre Deux Monts (Heuvelland) zal met een audit de uitstoot van zijn broeikasgassen in kaart brengen om die later te verminderen.

Willem Dewaele (Moerkerke-Damme) wil zelfgemaakte cocktails van aardbeien commercialiseren op festivals.

De coöperatie De Vershoeve (Ieper) wil een winkelpunt uitbouwen voor de vers geproduceerde producten van haar negen leden.

Amarylliskweker Raf Rombauts (Loenhout) werd bekroond voor een project om met plantensensoren de stress van planten te bepalen om de negatieve gevolgen te beperken of voorkomen.

Melkveehouder Jan Vermeiren (Minderhout) wil mest bewerken zodat die via druppelaars in serreteelten kan worden gebruikt.

Jos en Jeannine Nelissen-Janssens (Maaseik) combineren een zorgboerderij met een zelfpluktuin in de serre.

Akkerbouwer Geert Colembie (Wannegem-Lede) wil korteomloophout produceren en met “biochar”, een houtskoolachtig product dat ontstaat door verhitting van droog hout zonder zuurstof, een klimaatvriendelijke bodemverbeteraar overhouden.

Varkenshouder Marc Bollaert (Beervelde) werd beloond met een “au-bain-mariesysteem” om maïs te drogen.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier