Vooral aan de kust daalt verkoop appartementen

Redactie KW

Vooral de kust lijdt onder de instortende immomarkt. Hoewel de hypotheekrente daalt en de prijzen afvlakken of zelfs dalen, staan opvallend weinig jonge gezinnen te springen om een nieuwe woning te kopen. Er is zowel voor appartementen als voor huizen een daling merkbaar van het aantal verkopen.

Dat schrijft De Morgen woensdag. De Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) en vastgoedmakelaar Century 21 bevestigen de trend. Kandidaat-kopers stellen hun aankoop uit en gaan in afwachting huren. Daardoor stijgt de vraag naar huurwoningen en stijgen de huurprijzen.

De daling in het aantal verkopen is vooral te merken bij de appartementen (-7 procent) en de woonhuizen tussen 250.000 euro en 600.000 euro (-5 procent), blijkt uit cijfers van Century 21, de grootste makelaarsketen van België. In één specifiek segment, de markt voor tweedeverblijfsappartementen aan de kust, is er zelfs een daling van 40 pct.

“We zien op de koopmarkt geen dramatische prijsdalingen, maar wel opvallend lagere volumes”, zegt voorzitter Luc Machon van CIB Vlaanderen. De daling in het aantal verkopen heeft volgens de makelaars vooral te maken met een lagere vraag. Kandidaat-kopers stellen hun aankoop enkele maanden uit door de economische onzekerheid.

Nochtans ogen de voorwaarden om te kopen aantrekkelijker dan een jaar geleden. Century 21 meldde eind 2008 dat de prijzen voor huizen stabiliseren en de prijzen voor appartementen zelfs dalen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier