Voorakkoord getekend voor komst Terracottaleger van Xi’an

Redactie KW

Een Ieperse delegatie tekende vandaag in Xi’an, China, een ‘Letter of Intent’ voor de tentoonstelling van het terracottaleger van Xi’an.

Daarmee tekent de Chinese overheid, bij monde van het Shaanxi Provincial Cultural Relics Bureau en Shaanxi Cultural Heritage Promotion Center, een voorakkoord voor deze ambitieuze tentoonstelling. Het is wellicht één van de laatste keren dat de tentoonstelling het land zal mogen verlaten.

Ieper wil concreet 120 stukken van het terracottaleger en de juwelen van de eerste Chinese keizer tentoonstellen van januari tot juni 2014. Het is de bedoeling om eer te betonen aan de meer dan 140 000 Chinese arbeiders die in onze contreien mee het puin van de Grote Oorlog ruimden en onze doden begraven hebben, een pagina uit onze geschiedenis die weinig bekend is. De aanleiding is de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog in 2014.

“Wij zijn fier dat we deze tentoonstelling naar België kunnen halen”, aldus Gunter Pertry, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen en leider van de 12-mensen sterke delegatie. “Dit eerbetoon is belangrijk voor ons, want weinigen weten zelfs nog dat er ooit duizenden Chinezen ons hielpen tijdens de Grote Oorlog. We gaan ervan uit dat we meer dan 300 000 bezoekers gaan trekken, uit België maar ook uit andere landen”, besluit Pertry.

Eerder al kreeg de locatie, het Egliseum, een gerestaureerde karmelietenkerk in het centrum van Ieper, een positieve evaluatie van de Chinese overheid. Het gebouw is immers aangepast aan de strenge museale ICOM-normen. Dat betekent dat er niet alleen qua beveiliging sterke troeven zijn, maar dat bijvoorbeeld ook de computergestuurde klimaatregeling de kwetsbare beelden zal behoeden voor verval. De volgende stap is dat vertegenwoordigers van de Chinese overheid naar België komen om ter plaatse te kijken en te plannen.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier