Volwassenenonderwijs protesteert tegen uitsluiting sans-papiers

Redactie KW

In Kortrijk, Brugge en Oostende wordt vandaag actie gevoerd tegen de nieuwe richtlijn vanuit het ministerie van Onderwijs.

De uitsluiting van sans-papiers uit het volwassenenonderwijs zorgt voor een wrang gevoel in de sector. Vandaag werden in Kortrijk en Brugge ballonacties gehouden, in Oostende gaat vanavond nog een lesmarathon door.

Door een nieuwe richtlijn van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.a), kunnen mensen zonder papieren zich niet langer inschrijven voor lessen in de centra voor volwassenenonderwijs. Smet ziet de maatregel als een besparing, maar zowel de lesgevers als de cursisten zijn boos. De cursussen in het volwassenenonderwijs zijn voor de sans-papiers, die vaak in een asielprocedure verwikkeld zijn, een manier om zich te intergreren, en hun integratie nog beter voor te bereiden. Door hen de toegang tot dit onderwijs te ontzeggen, ontneemt de minister hen ook heel wat kansen, klinkt het.

De vzw Volwassenenonderwijs van de Landelijke Bediendencentrale (LBC-NVK), stapt ook samen met twee andere organisaties naar het Grondwettelijk Hof tegen de maatregel.

(bron: BELGA / MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier