Volksvriend George Delanghe uit Oostduinkerke op 95-jarige leeftijd overleden

Redactie KW

Op zaterdag 23 augustus overleed in het Koningin Elisabeth Instituut in Oostduinkerke, de bekende en gewaardeerde volksvriend George Delanghe. Hij was de weduwnaar van Jeanne Bouten en de vader van onze medewerker-fotograaf Eric Delanghe.

George Delanghe is een geboren en getogen Oostduinkerkenaar die er het levenslicht in een bunker op 9 augustus 1919 – twee dagen minder dan negen maanden na de Wapenstilstand – geboren werd.

Hij liep school tot zijn 14de en ging dan bij de boeren werken. Het grootste deel van zijn beroepsactieve leven werkte hij de bouw, meer bepaald als stukadoor.

Maar bovenal was hij een sociaal geëngageerd mens, een volksvriend. Zo waagde hij zich in 1952 aan de politiek met de lijst van Rosa Loones-Dewitte, de moeder van de huidige schepen Jan Loones. George was ook actief als korporaal bij de brandweer van Oostduinkerke en droeg de titel van erekorporaal. Hij werd ook verkozen op de CVP-lijst van Henri Dewulf en werd gemeenteraadslid. Nadien was George ook nog actief bij het OCMW en kreeg de titel van eregemeenteraadslid. George was ook oud-strijder 1940-1945 en bestuurslid van de Nationale Strijdersbond afdeling Oostduinkerke. Hij was ook een fervent duivenmelker.

George heeft in zijn lange, rijkgevulde leven het dorpsaanzicht van Oostduinkerke grondig zien veranderen. Zo heeft hij nog de tijd geweten dat er een dorpskerkje stond op de plaats waar nu het NAVIGO en het Estaminet De Peerdevisscher gevestigd zijn. Het kerkje werd in 1940 verwoest.

De plechtige uitvaartdienst zal plaatsvinden in de Sint-Niklaaskerk van Oostduinkerke op zaterdag 30 augustus om 10 uur, gevolgd door de bijzetting op de begraafplaats van Oostduinkerke. Samenkomst in de kerk om 9.55 uur. Er is gelegenheid tot condoleren na de dienst.

(CJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier