Volkssterrenwacht meldt lichte aardbeving in omgeving van Veldegem

Redactie KW

Dinsdagavond is er in de omgeving van Veldegem bij Zedelgem een lichte aardbeving geweest. Dat meldt de Volkssterrenwacht.

Het epicentrum, met een doorsnede van 2 tot 6 km, lag in het dorp Veldegem, een deelgemeente van Zedelgem bij Brugge. De aardschok van 2,4 op de schaal van Richter was nauwelijks voelbaar en er is dan ook geen schade gemeten.

De aardbeving deed zich rond 20.37 uur voor. Zo’n 50 tal mensen die de schok voelden, namen contact op met de Koninklijke Sterrenwacht. Getuigen hoorden een knal of voelden de aarde licht beven.

Jan Cuypers van de Koninklijke Sterrenwacht zegt dat dergelijke kleine schokken wel vaker voorkomen, maar meestal in het oosten van het land. “Bij werken in mijnen bijvoorbeeld, kunnen schokken gemeten worden tot 2,4 op de schaal van Richter, maar de mijnen liggen al

lang stil. Er moet dus een breuklijn liggen, dat vermoeden we tenminste, onder het gebied waar de schok zich voordeed”, luidt het.

Er zijn in West-Vlaanderen evenwel geen grote geologische breuklijnen bekend. Op 21 juli deed zich nog een aardschok voor van 3,4 (Richter) in de Noordzee en één van 3,9 in Engeland.

Getuigen kunnen hun bevindingen doorgeven aan de Koninklijke Sterrenwacht van België door een enquête in te vullen op de website seismologie.be. (SG/Belga)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier