Volgend jaar elektrische bussen in Brugge

Redactie KW

VIDEO UPDATE – In 2012 zullen er drie elektrische bussen van De Lijn in Brugge op proef rijden, en ook het aantal hybride bussen wordt opgetrokken. Dat meldde de burgemeester van Brugge, Patrick Moenaert, dinsdagavond in de gemeenteraad tijdens het debat over het mobiliteitsplan. De burgemeester citeerde een recent schrijven van Roger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn, aan het stadsbestuur. Sp.a en Groen! pleiten intussen voor een verkeersarm centrum.

In het kader van de zogenaamde “proeftuinoproep” van de Vlaamse regering zal De Lijn in december aan de raad van bestuur een dossier voorleggen over de aankoop van extra hybride bussen, maar ook van een eerste contingent elektrische bussen.

Fijn stof

De extra hybride bussen zullen worden geleverd aan steden waar er al rijden, onder meer in Brugge. De Breydelstad wordt door De Lijn ook uitgekozen als proeftuin voor de eerste elektrische stadsbussen. In 2012 zullen er daarvan drie rijden in Brugge. Burgemeester Moenaert reageert tevreden op de beslissing van De Lijn. “Wij zijn al lang voorstander van een proper openbaar vervoer, samen met het terugdringen van het aantal auto’s in de stad, en dat loont. We zijn niet voor niets van alle centrumsteden de stad met het minste fijn stof in de lucht.”

Sp.a en Groen! voor verkeersarm centrum

De sp.a, die in de coalitie zetelt in Brugge, pleit intussen voor een verkeersarm stadscentrum. Renaat landuyt: “Je kan pas genieten van een historisch stadscentrum als er nauwelijks verkeer rijdt. Die mogelijkheid is er. Er komen bijkomende ondergrondse parkings in de binnenstad en zo ontstaat er een ring van parkings zodat men makkelijk dicht bij het centrum kan parkeren. Er moeten ook minder bussen, en vooral minder grote bussen, tot in het centrum rijden.”

“Men kan het openbaar vervoer anders organiseren. Het gaat niet op dat De Lijn eisen stelt om in de binnenstad bepaalde stroken te verharden in gewassen beton, zoals steenwegen. Dat is de wereld op zijn kop. Het historische Brugge moet aantrekkelijk blijven. Het zijn de bussen die zich moeten aanpassen aan de stad, en niet de stad aan de bussen,” zegt Renaat Landuyt.

De SP.a zit met dit standpunt ook op één lijn met Groen!.

Bekijk hier de reportage

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier