Volbloeden verkopen aan de broer van Bin Laden

Redactie KW

Wat hebben sjeik Ammar bin Humaid Al Nuaimi, kroonprins van het emiraat Ajman, de Saoedische koninklijke familie en Khalid bin Laden – jawel, de broer van – gemeen? Allen zijn klant bij Paul en Martine Despeghel-Van Hee, die op hun indrukwekkende domein in Sint-Juliaan paarden van wereldklasse fokken.

Voor de Arabische volbloeden van Paul en Martine tellen oliesjeiks en Russische zakenmensen vlotjes duizenden en zelfs miljoenen euro’s neer. En ze komen ze zelf keuren, daar in Sint-Juliaan, niet eens een deelgemeente van Langemark-Poelkapelle, maar een gehucht.

Tweeëntwintig jaar geleden hadden Paul Despeghel (65) – geboren in Poperinge, opgegroeid in Ieper – en Martine Van Hee (52) een juwelierszaak in Knokke. Beiden waren paardenliefhebbers, al heel hun leven, maar ook niet meer dan dat. „Tot Paul op een dag de vraag kreeg een gouden beeld te maken van de Arabische volbloed Warandes Plakat”, aldus Martine. „Omdat de steenrijke opdrachtgever detailwerk eiste, bracht Paul vele uren bij het dier door. Daar is de liefde voor het ras ontstaan.”

Niet enkel Arabieren verzamelen volbloeden. „Je zou ervan opkijken hoeveel zakenmensen volbloeden kopen”, zegt Martine. „Nu roeren ook de Russische nouveaux riches zich. En een ondernemer uit het Ieperse betaalde in de VS onlangs 4 miljoen dollar voor een paard. Natuurlijk tonen ze daarmee hun rijkdom. Maar ze kunnen er nog rijker van worden, ook. Na een gewonnen wedstrijd verdrievoudigt de waarde van een paard. Doe dat maar eens na op de beurs.”

Het volledige interview leest u exclusief in Krant van West-Vlaanderen die uitzonderlijk een dag eerder in de winkel zal liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier