Voka West-Vlaanderen: “Zwaar ontgoocheld over schorsing plannen Menen-West”

Redactie KW

Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is zwaar ontgoocheld dat de Raad van State de plannen voor de ontwikkeling van industriezone Menen-West geschorst heeft.

“Voor het ondernemerschap, de welvaart en het welzijn in Zuid-West-Vlaanderen is dat een alarmerend signaal”, klinkt het. “Ondernemers hebben nood aan ruimte om zich te ontwikkelen en om te groeien, maar in de regio is er niet bepaald een ruim aanbod voorhanden.”

De schorsing van de plannen komt er omdat er volgens de Raad van State te veel hinder zou zijn voor de dichtste buurtbewoners. “In de plannen voor Menen-West is nochtans een groot aantal activiteiten uitgesloten, net om de hinder voor omwonenden tot een minimum te beperken. Aan de zuidoostkant wordt bovendien een ‘schakelruimte’ voorzien als overgang naar de woonwijk, waar nog bijkomende beperkingen gelden in het soort activiteit die er mag uitgevoerd worden”, aldus Voka.

“Alle ontwikkelingsplannen kwijt”

“Door deze schorsing is Menen in een paar maanden tijd al haar ontwikkelingsplannen voor bedrijventerreinen kwijt. En dat terwijl wij weet hebben van een reeks concrete vragen van bedrijven met bouwplannen”, zegt Veerle De Mey, regioverantwoordelijke bij Voka West-Vlaanderen. “Menen-West was goed voor 59 hectare, waarvan 49 voor regionale en 10 voor lokale bedrijvigheid. Eerder werden ook al 30 hectare van de transportzone LAR-Zuid geschrapt, waarvan een deel in Menen gepland was”, aldus Veerle De Mey.

“Enkelingen niet laten dwarsbomen”

Voka herhaalt haar vraag om de bestaande regelgeving en rechtsbescherming te moderniseren, zodat grote projecten niet door enkelingen gedwarsboomd kunnen worden. “Dat een actiecomité bestaande uit een paar enkelingen de macht kan opeisen om via een procedure bij de Raad van State een sinds jaar en dag gepland bedrijventerrein in zijn ontwikkeling te fnuiken, is hallucinant. We zijn uiteraard niet gekant tegen inspraak bij grote ontwikkelingsprojecten, maar die inspraak zou op zijn minst beter gestroomlijnd moeten worden, zodat maatschappelijk relevante investeringsprojecten niet verder vertraagd worden”, zegt Veerle De Mey.

En nu?

In Menen bestaat op vandaag geen enkel plan voor een ander bijkomend regionaal bedrijventerrein. “Het niet goedkeuren van de zone Menen-West kan het planningsproces terug naar af brengen. Dat betekent dat het minstens zes jaar zou kosten om opnieuw vooruitgang te boeken. Dat heeft een nefaste invloed op de welvaart en het welzijn van de regio. Daarom hopen we dat het eindarrest in de procedure wel gunstig is”, besluit Voka West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier