Voka West-Vlaanderen wil internationale school

Redactie KW

Voka West-Vlaanderen pleit voor de oprichting van een internationale school in de kustprovincie, om te vermijden dat steeds meer mensen naar het binnenland verhuizen. De school is een van de elementen uit de eisenbundel die Voka West-Vlaanderen voorstelt aan de partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor het Vlaams parlement.

De ondernemersvereniging in West-Vlaanderen stelt eisen op het vlak van infrastructuur, onderwijs, administratie en vergunningen en fiscaliteit. “Voor een aantal van onze eisen is een staatshervorming nodig of minstens een brede kijk op de wereld”, zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer van Voka West-Vlaanderen.

“West-Vlaanderen heeft een internationale school nodig. Buitenlandse hooggeschoolden vermijden de kustprovincie omdat hun kinderen er niet kunnen studeren”, luidt het. Voka pleit ervoor om dergelijke school te integreren in een bestaande secundaire school.

Op het vlak van infrastructuur heeft de organisatie een lijst met
“missing links” klaar. Ze vraagt onder meer een vlotte hinterlandontsluiting van Zeebrugge via water, weg en spoor. In de
Westhoek pleit Voka voor het hernemen van het vroegere tracé van de A19 om Ieper met Veurne te verbinden. In Kortrijk moet de R8 afgewerkt worden.

Voor de twee regionale luchthavens wordt continuïteit en juridische
zekerheid gevraagd. Voka klaagt ook aan dat West-Vlaanderen koploper is wat betreft het wachten op een bouwvergunning.

De organisatie pleit daarnaast voor ruime bedrijventerreinen bij
grotere kernen in plaats van “kruimelterreinen” van 1 tot 2 hectare bij elk dorp.

De overheid moet volgens Voka West-Vlaanderen op zoek naar nieuwe structuren om gemeentegrensoverschrijdend te werken met bevoegdheidsoverdracht. “Veel gemeentebesturen kunnen hun taken zoals zorg en veiligheid niet aan. Daarom moeten nieuwe werkbare modellen voor schaalvergroting worden gezocht”, zegt Libeer.

Op fiscaal vlak vraagt Voka West-Vlaanderen het behoud van het
grensarbeiderstatuut voor de Noord-Fransen die in West-Vlaanderen komen werken. Het huidige statuut vervalt eind 2011. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier