Voka en Unizo stellen prioriteitenlijst voor

Redactie KW

Met de verkiezingen in zicht hebben Voka, de West-Vlaamse kamer van koophandel en de Unie van zelfstandige ondernemers, Unizo elk hun prioriteitenlijstje voorgesteld voor de regio en de bedrijven. Beiden eisen dat de toekomstige Vlaamse regering snel werk maakt van een aantal aanslepende dossiers zoals de ontsluiting van Zeebrugge en de aanpak van de arbeidskrapte. Ze leggen hun memorandum de volgende weken voor aan alle politieke partijen.

De ontsluiting van de haven van Zeebrugge, het behoud van het statuut van grensarbeiders en extra ruimte voor ondernemen. En meer geld voor onderzoek en ontwikkeling in de West-Vlaamse hogescholen. Daarvoor vragen de West-Vlaamse kamer van koophandel Voka en Unizo West-Vlaanderen opnieuw aandacht. Nieuw zijn die punten niet, maar Voka betreurt dat veel van die dossiers te lang blijven aanslepen. Zo ook de heraanleg van de N8 door de Westhoek.

“Wij voorspellen ook heel grote moeilijkheden bij de realisatie van die N8”, zegt Patrick Vanden Avenne van Voka. “Er zullen stukken grond moeten onteigend worden. Woningen en industrie moeten verdwijnen en daarom denken we dat het eigenlijk beter zou zijn dat we terugkeren naar het oorspronkelijk scenario, het verlengen van de A19 tussen Ieper en Veurne. Dat is de meest logische oplossing, maar we weten dat die niet altijd gekozen wordt”.

Unizo West-Vlaanderen trekt naar een autohandel in Ingelmunster om haar prioriteitenlijstje kracht bij te zetten. De handelaar vindt geen geschikte mensen. “Dat is een probleem dat zich al meer dan vijf jaar stelt, het vinden van geschikt personeel. Ik denk dat er op het vlak van onderwijs moet gekeken worden naar wat er kan gedaan worden voor specifieke bedrijven”, zegt autohandelaar Koen Depaepe.

Het bedrijf probeert ook al jaren uit te breiden. En extra ruimte is ook voor Unizo prioriteit. Ondermeer de site van de suikerfabriek in Veurne, hier nog tijdens de afbraak, moet dringend ingevuld worden, klinkt het. En Unizo ziet nog mogelijkheden. “Een heel aantal landbouwbedrijven staan leeg, maar die liggen in agrarisch gebied. Het zou goed zijn mochten daar ook ambachten in kunnen”, zegt Axel Ronse van Unizo.

Ook betere infrastructuur voor het toerisme aan de kust moet het ondernemers comfortabeler maken. Unizo wil ondermeer dat de zandbank in Heist dringend weggebaggerd wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier