Voka dringt aan op doortrekking tramverbinding naar Duinkerke

Redactie KW

Voka, de Kamer van Koophandel West-Vlaanderen dringt aan op het doortrekken van de tramverbinding tussen Duinkerke en De Panne. Door een betere verbinding met het openbaar vervoer tussen beide landen maken we echt werk van de grensoverschrijdende samenwerking. Er is ook nood aan een masterplan om de oude grensposten een nieuwe functie te geven, vindt Voka.

Economische troeven

Niet alleen de Rijselse metropool maar ook de Franse kustregio van Boulogne over Calais tot in Duinkerke biedt aanzienlijke economische mogelijkheden voor onze bedrijven, vindt Voka. Daarom blijft Voka blijft aandringen op een betere verbinding met het openbaar vervoer tussen beide landen. “Voor de regio Duinkerke dient zich een reusachtige opportuniteit aan via het doortrekken van de tramway tussen Adinkerke en de Noord-Franse metropool in wording. Het traject is gekend, het terrein ligt vrij, de plannen zijn opgenomen in het Neptunusverhaal van de Lijn. Het is enkel wachten op de politieke verantwoordelijken in beide landen om het startschot te geven van dit project dat onze kustregio verder zal ontsluiten in westelijke richting”.

Voka heeft het heft zelf in handen genomen en laat momenteel 6 studenten (3 Vlaamse studenten van Howest en 3 Franse studenten van de universiteit van Duinkerke) als gezamenlijke eindproef een analyse uitvoeren van de noden, uitdagingen en problemen die Vlaamse en Franse voedingsbedrijven ondervinden bij hun grensoverschrijdende activiteiten. De uiteindelijke bedoeling is om de betrokken bedrijven samen te brengen en hen zo op zoek te laten gaan naar oplossingen voor die problemen.

Voormalige grensposten

Ten slotte vraagt Voka aan de bevoegde overheden om ernstig werk te maken van een economische ontwikkeling van alle voormalige grensposten. De Europese binnengrenzen zijn reeds 20 jaar geleden verdwenen. Ondertussen zijn de grensposten vaak vervuilde parkings geworden met gebouwen in verval. Tussen Noord-Frankrijk en Wallonië wordt op een soortgelijke site een nieuwe universitaire campus uitgebouwd. “Het wordt tijd dat ook Vlaanderen deze terreinen begint te zien als een unieke kans in plaats van een vervelende last. We moeten werk maken van een masterplan om onze grensposten een nieuwe functie te geven in de regio”, meent Voka.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier