Vogels worden geringd in het Zwin

Redactie KW

Tot eind september kan je in het Zwin terecht voor een demonstratie vogelringen. Deze tijd van het jaar is het in het provinciaal natuurpark een komen en gaan van zangvogels die naar het zuiden trekken. Voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen is de vogeltrek een buitenkans om de vogels te ringen en verscheidene waarnemingen te doen in verband met de vogeltrek.

De zangvogels zijn sinds enkele dagen aan het trekken en dat zorgt voor extra drukte. De vogels die in het Zwin neerstrijken op zoek naar voedsel worden gevangen en krijgen een ring om de poot. In drukke jaren worden er tot 4.000 volgens geringd.

Interessante informatie

Met de ring krijgt de vogel ook een soort paspoort. Alle informatie wordt doorgespeeld naar het Instituut voor Natuurwetenschappen dat alles bijhoudt. Dat levert op termijn interessante informatie op over de vogeltrek.

Gevaarlijke tocht

Jaarlijks worden alleen al in ons land honderdduizenden zangvogels geringd op hun vlucht naar Afrika. Maar de vogelpopulatie gaat de laatste jaren achteruit. Bovendien is de tocht lang en gevaarlijk.

Wie het allemaal eens van nabij in het ringstation wil meemaken kan tot eind augustus dagelijks in het Zwin terecht en in september in de weekends. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier