Vogelopvangcentrum Beernem geeft slechtvalk en kerkuilen weer de vrijheid

Redactie KW

De slechtvalk die begin mei in Harelbeke uit een nestbak viel, vliegt opnieuw op eigen kracht. De roofvogel maakte deel uit van een nest van vier jongen. Maar bij het uitvliegen ging het fout. De jonge valk raakte klem en werd voor verzorging naar het vogelasiel in Beernem gebracht om op krachten te komen. Gisterenavond werd hij in de buurt van het nest losgelaten.

Sinds enkele jaren hebben enkele slechtvalken een nest op de toren van de elektriciteitscentrale aan de Leie in Harelbeke. De slechtvalken zijn zeldzaam in Vlaanderen en worden daarom met de grootste zorg omringd. Toen één van de jongen fel verzwakt werd teruggevonden werd hij naar het vogelasiel overgebracht. Nu is de roofvogel weer op krachten. Patrick Vlaeminck: “De laatste week is hij in de grote vliegkooi geweest waar hij voldoende ruimte heeft en af en toe een levende prooi gekregen om te zien of ie in staat is om in de vlucht een prooi te slaan. “

Kerkuilen

Samen met de slechtvalk zijn ook twee kerkuilen gezond verklaard door het vogelasielcentrum. Ze werden, totaal verzwakt door het slechte weer, als nestjong in Beernem binnengebracht. Volgens de Kerkuilenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen zijn er momenteel in de regio 13 koppels aan het broeden. De jonge vogels worden losgelaten in een gebied waar er nog geen kerkuilen zitten. Zo komt de voedselvoorraad voor de soortgenoten niet onder druk.

Vogelopvangcentrum Beernem geeft slechtvalk en kerkuilen weer de vrijheid

Bekijk hier de reportage

(BS/BV)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier