Vogelliefhebbers komen volop vriesganzen spotten

Het is ganzen kijken in de Damse Polders deze dagen
Redactie KW

In de Damse polders vinden ganzenkijkdagen plaats. Honderden vogelliefhebbers kwamen de ganzen spotten die van uit het Hoge Noorden hier komen overwinteren. Maar volgens Natuurpunt die de vogelkijkdagen organiseert valt de vogeltrek dit jaar wat tegen. En dat zou met de hoge temperaturen te maken hebben.

Voor de vriesganzen zijn de natte graslanden aan de Oostkust polders de ideale plek om de winter door te komen. Voor ze hier neerstrijken hebben de vogels een reis van duizenden kilometers van uit Siberië en Spitsbergen achter de rug. In onze polders overwintert zowat de hele populatie van de kleine rietgans en dat is een buitenkans voor vogelspotters.

De toeristentreintjes vertrekken van op de markt in Damme. Daar krijg je ook alle informatie waar er op dit ogenblik ganzen te zien zijn en hoe je ze het best kan benaderen. Al van in de tijd van Jacob Van Maerlant komen de ganzen overwinteren in de kustpolders. Maar de effecten van de klimaatveranderingen zijn te merken.

“We zien de laatste jaren een nieuw fenomeen dat er een deel van die ganzen noordelijker blijven,” zegt Robrecht Pillen van Natuurpunt. “De vogels verdragen wel wat koude maar het probleem is dat ze door de sneeuw geen voedsel vinden. Maar door de zachte winters blijven ze nu noordelijker.”

De tweedaagse natuurhappening in Damme stond dit jaar in het teken van een halve eeuw ganzenwaarnemingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier