Vogelhandelaars riskeren zware verbeurdverklaring

Redactie KW

Het Openbaar Ministerie heeft maandag op de rechtbank van Ieper een grote verbeurdverklaring gevorderd tegen twee mannen die terechtstaan voor vogelzwendel. Bij de twee beklaagden werden zo’n tweehonderd vogels in beslag genomen, waarbij enkele voor ons land uiterst zeldzame exemplaren.

Het gerecht viel in het voorjaar van 2007 binnen in een woning in
Wervik en in Deerlijk. Daar werden behalve netten en klemmen een groot aantal vogels en eieren aangetroffen. Vele vogels droegen een gefraudeerde pootring.

Een van de verdachten bleek dieren in Nederland, Frankrijk en
Italië te gaan roven. Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich in de zaak burgerlijke partij en vroeg eerder een fikse schadevergoeding voor het verlies aan natuurwaarden.

Maandag vorderde het openbaar ministerie tegen de twee behalve een boete een omvangrijke schadevergoeding, geld dat ze zouden hebben verdiend bij het verhandelen van de vogels. De man uit Wervik hangt een verbeurdverklaring van 141.000 euro boven het hoofd, terwijl zijn medebeklaagde iets meer dan 30.000 euro dreigt te moeten betalen.

De verdediging zegt dat het gerecht met een kanon op een mug
schiet. Ook worden vragen gesteld over de manier waarop de huiszoeking in Deerlijk plaatsvond. “Bovendien is het ook maar de vraag of de vzw Vogelbescherming zich zomaar burgerlijke partij kan stellen”, klonk het nog. De rechtbank velt op 26 april een vonnis in de zaak. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier