Vogelbescherming Vlaanderen tegen grote volières in het Zwin

Redactie KW

Vogelbescherming Vlaanderen is er niet over te spreken dat het Agentschap voor Natuur en Bos één of twee grote volières wil plaatsen bij het nieuwe bezoekerscentrum. “Vogels opsluiten is niet meer van deze tijd en doet afbreuk aan de primaire doelstellingen van het Zwin,” zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

Het natuurreservaat het ‘Zwin’ ondergaat binnenkort een grondige metamorfose. Onder de slogan ‘Samen voor een beter Zwin’ willen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de provincie West-Vlaanderen het Zwin uitbouwen tot een nieuw en eigentijds ‘Natuureducatief Ecotoeristisch Zwin’, het Zwin Natuurcentrum. Schoolklassen en groepen met een educatief programma over het Zwin kunnen in het bezoekerscentrum overnachten. Maar middenin het beschermde gebied plannen beide instanties één of twee grote volières waarin vogels zullen worden ‘tentoongesteld’. Vogelbescherming Vlaanderen kan zich niet achter deze plannen scharen.

Niet te vatten

De volières zullen zo groot zijn dat het publiek er doorheen kan wandelen, tussen de vogels.. Het ANB denkt er aan om in de volières enkel de vogelsoorten onder te brengen die van nature voorkomen in het Zwin zelf: kluten, scholeksters, wulpen, lepelaars, bergeenden en vele andere. Vogelbescherming Vlaanderen vindt dit idee allesbehalve eigentijds, educatief of informatief. “Het is moeilijk te vatten en voor onze vereniging onvoorstelbaar dat deze plannen gedragen worden door het Agentschap voor Natuur en Bos, een agentschap van de Vlaamse overheid dat werkt aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken, ” zegt Vogelbescherming Vlaanderen in een persbericht.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier