Voedselbanken lijden onder crisis

Redactie KW

Voedselverdeelcentra ondervinden momenteel grote hinder van de economische crisis. In Zwevegem bijvoorbeeld, waar wekelijks zo’n 200 voedselpakketten de deur uitgaan, moest het verdeelcentrum al 3 keer de deuren noodgedwongen sluiten. Omdat de winkels kleinere voorraden inslaan, zijn er voor hen geen overschotten meer.

De voorraadrekken bij het centrum Food 4 All in Zwevegem liggen er nogal leeg bij. Deze voorraadruimte moet normaal goed gevuld zijn met etenswaren. Maar de economische crisis beslist daar anders over.

“Automatisch produceren de firma’s minder, omdat ze minder verlies willen lijden,” zegt Yvan Debels van Food 4 All. “Dus er worden minder de producten geleverd aan de winkels, dus er is minder overschot en wij leven van die overschotten van de firma’s en de grote winkels.

Food 4 All krijgt etenswaren van de voedselbank in Kuurne en voorziet wekelijks 200 pakketten voor mensen die het financieel minder goed hebben in Avelgem, Spiere-Helkijn en Zwevegem. Die mensen komen hier terecht via het OCMW. Maar door het tekort hebben ze de deuren al enkele keren noodgedwongen moeten sluiten.

“We hebben al iedere maand 1 week moeten sluiten, want we hadden echt niets om te geven. 1 doosje van 400 gram. Dat is de moeite niet om de mensen te laten komen.”

Zelf eten aankopen is een mogelijkheid, maar dat zou de organisatie, die leeft van giften, elke week 1.000 euro kosten en dat is niet haalbaar.

“Voedsel aankopen dat doen we nu al. Maar wij hebben een budget en dat kunnen we niet overschrijden. Dus wij hopen dat de mensen in die campagnes van de grote winkelketens, zoals volgende week in de Colruyt, dat de mensen ons iets geven. Dat is dan 1 euro, 2 euro, maar het mag ook meer zijn. We kunnen alle euro’s en alle centjes gebruiken.”

Volgende week houdt Food 4 All een inzamelactie aan de Colruyt in Avelgem.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier