Voedselbank in Kuurne verliest veel Europese steun

Redactie KW

Vanaf volgend jaar moet de vzw Voedselbank West-Vlaanderen uit Kuurne het met 70 % minder Europese steun stellen.

Elk jaar wordt vanuit het centrum in Kuurne 1,2 miljoen kg voedsel verdeeld. Een kleine helft komt van Europese voedseloverschotten, goed voor een waarde van zowat 660.000 euro. Maar die leveringen worden vanaf 2014 flink teruggeschroefd.

“In de jaren 80 en 90 was er sprake van een melkzee, een boter- en vleesberg van overschotten. In plaats van weg te gooien werd het uitgedeeld aan mensen die het echt nodig hadden. Vandaar is de hulp in de Europese Unie begonnen”, duidt Ignace Bosteels van de vzw Voedselbank West-Vlaanderen.

Sympathie

Vorig jaar kregen in West-Vlaanderen meer dan 12.000 mensen voedselhulp. De vraag naar pakketten neemt nog toe, maar nu wordt de Europese kraan dus dichtgedraaid. Gelukkig kan de Voedselbank op veel sympathie rekenen van de voedselindustrie en de handel. “Er zijn nu projecten met Delhaize waar de verenigingen dagelijks voedsel kunnen komen halen die dezelfde dag uit de rekken is genomen. Vanaf 4 uur mogen ze dat voedsel afhalen om het onmiddellijk te verdelen”, zegt Ignace Bosteels. “Er is veel sympathie voor ons, langs die kant maak ik mij weinig zorgen”

Volgend jaar staat de vzw Voedselbank West-Vlaanderen 25 jaar in de bres voor de minderbedeelden. Er zijn plannen om een boek uit te geven over deze boeiende periode.

(B.V./A.D.)

Voedselbank in Kuurne verliest veel Europese steun

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier