VMM verwijdert slib uit West-Vlaamse waterlopen

Redactie KW

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert deze zomer en dit najaar heel wat slibruimingen uit in het IJzer- en Leiebekken en in de Brugse Polders. Dat is nodig om wateroverlast te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren.

De wijk Konterdam (Oostende) ligt in overstromingsgevoelig gebied. De vlotte waterafvoer naar zee door de Gauwelozekreek is er de belangrijkste garantie om wateroverlast te voorkomen. Daarom ruimt de VMM hier 18.000 m³ slib over een traject van drie kilometer.

In augustus werd al 930 m³ slib uit de Velddambeek in Ruddervoorde (Oostkamp) geruimd om te hoge waterpeilen te voorkomen in de opwaarts gelegen woonkern. In Lo-Reninge voert de VMM slibruimingen uit in de mondingen van de Kemmelbeek en de Ieperlee (17.000 m³). Die fungeren als grote vergaarbakken voor slib dat dus eenvoudiger te ruimen is. Door de ruiming wordt voorkomen dat het slib naar de IJzer doorspoelt.

Ook lozingen van afvalwater in onze waterlopen zorgen voor vervuild slib op de waterbodem. Op dit moment wordt het afvalwater van de volledige dorpskernen van Werken en Zarren nog via het bestaande rioleringsstelsel ongezuiverd in de Handzamevaart geloosd. De ruimingswerking voor de Handzamevaart (6.750 m³) werden in augustus al uitgevoerd. Ondertussen zijn er rioleringswerken gestart die ervoor zullen zorgen dat afvalwater gescheiden wordt ingezameld en gezuiverd.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier