VMM ruimt slib in Heulebeek tegen overstromingen

Redactie KW

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ruimt de Heulebeek van Ledegem tot Heule. Een regelmatige slibruiming van de Heulebeek is nodig in dit overstromingsgevoelige gebied. Voor verdere beschermingsmaatregelen voor de Heulebeek is er een actieplan.

In de gemeenten Ledegem, Moorslede, Gullegem en Heule verwijdert de VMM momenteel meer dan 10.000 m³ slib uit de Heulebeek. De Heulebeek stroomt er door woongebieden die regelmatig met wateroverlast te maken hebben. Onder meer in maart van dit jaar stond het water hoog.

Verontreiniging

Erosie in het meer opwaarts gelegen landbouwgebied zorgt ervoor dat het slib in de Heulebeek zich snel opstapelt. Om een voldoende afvoercapaciteit te behouden in de deze zijrivier van de Leie, is het daarom nodig regelmatig een grondige ruiming uit te voeren. Uit de meetresultaten van de VMM blijkt dat het om slib gaat dat nog deels verontreinigd is met PCB’s en minerale olie. Daarom wordt het slib afgevoerd naar een erkende grondverwerker. Dit zorgt voor een bijkomende kost van de slibruiming. De kostprijs bedraagt ruim 220.000 euro

Actieplan Heulebeek

Om het overstromingsrisico van de Heulebeek te verminderen zijn verdere maatregelen nodig. In samenspraak met de gemeenten en provincie, stelde de VMM daarom een actieplan op. Daarin werd de aanleg van een dijk opgenomen om de wijk Hemelhoek in Ledegem te beschermen. In de Kortrijkse deelgemeente Heule plant de VMM een by-pass van de Heulebeek onder de spoorweg.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier