“Vluchtelingenproblematiek in Haven Zeebrugge is wel onder controle”

Redactie KW

De haven van Zeebrugge meent dat het de vluchtelingenproblematiek onder controle heeft. Zo reageert het havenbestuur op een reportage van Focus-WTV waarin een anonieme gids vertelt dat de problematiek veel erger is dan gedacht.

Gisteren verscheen in het nieuws dat de instroom van vluchtelingen, die vanuit de haven van Zeebrugge naar Engeland proberen te geraken, groter is dan iedereen denkt. Dat er altijd gelukzoekers zijn, die door de mazen van het net glippen, weet iedereen, maar dat de controle niet volstaat, ontkennen de vrachtbedrijven vandaag. Ze noemen de controle in de haven zelfs een stuk scherper dan in Oostende. Ook het havenbestuur zelf en de scheepvaartpolitie zeggen dat de vluchtelingenproblematiek onder controle is.

Geen enkele vluchteling aangetroffen

“De samenwerking zorgt voor een doeltreffende aanpak. In de maand augustus is er zelfs nog geen enkele vluchteling op verboden gebied aangetroffen”, zegt commissaris Frederik Vandecasteele van de Scheepvaartpolitie van de federale politie. “We stellen via gezamenlijke inspanningen alles in het werk wat betreft de veiligheid. Situaties waarin mensen hun leven op het spel zetten willen wij ten stelligste vermijden. Mensensmokkelaars die actief zijn in onze gebieden maken zich geen zorgen over de risico’s die bepaalde vluchtelingen willen nemen, het is aan ons om ervoor te zorgen dat deze mensen zichzelf niet in gevaar kunnen brengen.”

“De vluchtelingenproblematiek in de haven van Zeebrugge is onder controle, de gegevens over vluchtelingen in onze haven staven dit. Wij kunnen met genoegen vaststellen dat dit het resultaat is van een goede intensieve samenwerking van de leden van het Lokaal Comité en de private sector” zegt Joachim Coens van het havenbestuur.

Opvang

De stad Brugge volgt het probleem van de illegale vluchtelingen op haar grondgebied op de voet. De uitbouw van een inloopcentrum in Zeebrugge, zoals het CAW van Oostende de voorbije jaren had, is niet meteen aan de orde. Maar voor van de winter worden sowieso wel enkele opvangplaatsen voorzien. Het OCMW onderzoekt of het die opvang niet het jaar rond kan organiseren.

(MD/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier