Vlottere vlottentocht langs nieuw traject

Redactie KW

Na 19 edities en een vijftal jaar afwezigheid staat de vlottentocht dit jaar op zondag 30 augustus weer op de agenda.

In samenwerking met Diksmuide IJzersterk neemt de vzw ‘t Buitenbeentje de praktische organisatie ervan op zich. Een tiental groepen is al ingeschreven, het doel wordt dit jaar zowat 20 vlotten te water te kunnen zien gaan. Het traject is evenwel nieuw. De vlottentocht maakt deel uit van een totaalconcept dat die dag in Diksmuide plaatsvindt.

Na de succesjaren waarbij soms 80 vlotten zich op de IJzer waagden, was het een aantal jaren stil. Dit jaar wordt de draad weer opgenomen. Diksmuide IJzersterk laat de praktische organisatie van de vlottentocht aan vzw ‘t Buitenbeentje.

“Onze vzw is ondermeer gespecialiseerd in vlottenbouw, kano- en kayakvaren, gocarts en volksspelen”, legt Paul Van Nevel uit. “We beschikken dan ook over voldoende materiaal dat kan gehuurd worden om een succesvol vlot te bouwen. We menen ook over voldoende kennis te beschikken om deelnemende groepen raad te geven en om dit evenement weer te laten slagen. Zo hebben we na het bestuderen van het oude traject voor een nieuw traject gekozen. De start om 13 uur bevindt zich nu 2,2 kilometer stroomopwaarts ter hoogte van de monding Walevaart-IJzer op het terrein Inter-West, bereikbaar via de Kleine Dries en het Waaltje. Daar worden ook de vlotten eerst opgebouwd vanaf 8.30 uur. Zo gaat het stroomafwaarts naar de aankomstplaats, de Muidebrug tussen de Kasteelstraat en de Beerstblotestraat, monding van de Handzamevaart in de IJzer. Op dit traject zit bovendien meestal windvoordeel zodat de vlottentocht nog beter zal… vlotten. Onderweg moeten de deelnemers wel een zestal opdrachten waaronder het bakklimmen en het spinnenweb uitvoeren.”

Meer info bij www.buitenbeentje.be

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 7 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier