vliegtuigjes speuren naar olielozingen

Redactie KW

Vier onbemande vliegtuigjes van het type “B-Hunter” van het Belgische leger hebben maandag hun controlevluchten boven de Noordzee hervat.

Vier onbemande vliegtuigjes van het type “B-Hunter” van het Belgische leger hebben maandag hun controlevluchten boven de Noordzee hervat. De vliegtuigen worden ingezet om illegale lozingen door schepen te detecteren. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag laten weten.

Een dertigtal militairen van het 80ste Smaldeel Unmanned Aerial Vehicles (UAV) in Elsenborn stelt de vier toestellen tewerk. Die ontplooiing kadert in het protocol van april 2008 tussen Defensie en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu.

De beelden die de UAV’s maken worden in realtime doorgezonden aan het Maritieme Informatiekruispunt (MIK) in Zeebrugge. Sinds september 2007 is het MIK operationeel en 24 uur per dag, zeven dagen per week bemand. Het overkoepelt meer dan twintig officiële diensten bevoegd voor de Noordzee, waaronder permanente vertegenwoordigers van de marinecomponent, de
scheepvaartpolitie, de douane en het Vlaamse Gewest, zo meldt Defensie op zijn website.

Via verschillende kanalen verzamelen de MIK-operatoren informatie om een zo volledig mogelijk beeld te verkrijgen van de Belgische kustzone. Het MIK stelt vervolgens de ingewonnen informatie beschikbaar aan alle kustwachtpartners die elk in hun bevoegdheidsdomein de nodige actie ondernemen. (bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier