Vlasbedrijf uit Ardooie focust zich op Chinese Markt

Redactie KW

Het vlasbedrijf Debruyne uit Ardooie kreeg onlangs een delegatie Chinese spinners over de vloer. Het familiebedrijf voert al drie decennia intensief handel met de nieuwe economische reus en gaf zijn Chinese klanten een boeiende rondleiding in de vlaswereld. Tachtig procent van hun vlas gaat naar de Chinese markt, stelt zaakvoerder Etienne Debruyne.

Al sinds begin jaren tachtig doet het vlasbedrijf zaken met Chinese spinnerijen. “Het was onze Frank, de broer van Etienne, die aan de basis van die stap lag”, aldus Geneviève Debruyne. “Hij zag als een van de eersten dat de toekomst voor de vlassector richting Verre Oosten aan het opschuiven was. Frank was zeker in België een pionier op dat vlak, maar ook in Europa waren we bij de eersten.”

“Chinezen zijn meer cijfergebonden en reageren erg impulsief”

“Ongeveer 80 tot 85 procent van ons verwerkt vlas exporteren we richting China”, klinkt het. “En zaken doen met een andere cultuur vergt toch een andere aanpak dan vlas verkopen aan West-Europeanen. Het mentaliteitsverschil is enorm. Europeanen zullen een vertrouwensrelatie met elkaar opbouwen. Chinezen daarentegen zijn veel meer cijfergebonden en reageren erg impulsief. Ze kijken louter naar het resultaat. Als ze op een ander meer voordeel kunnen doen, zullen ze niet lang aarzelen. Maar toch zijn wij erin geslaagd om met enkele Chinese spinnerijen een jarenlange vertrouwensband op te bouwen”

Chinees sprekende dochter

Om de Chinese markt te bespelen, heeft vlasbedrijf Debruyne een grote troef in huis. Dochter Geneviève heeft een diploma sinologie op zak en spreekt ook Chinees. “Ik spreek het natuurlijk niet perfect, maar ik kan me meer dan verstaanbaar maken”, glimlacht ze. “Zowat alle contacten met de Chinese markt verlopen langs mij, aangezien de meeste Chinese klanten geen Engels spreken.”

En wat zal de toekomst brengen voor de (Belgische) vlassector ? “Ons vlas gaat naar waar de meeste klanten zich bevinden, maar alles zal afhangen van de prijsevolutie, de komende maanden en jaren. We houden de zogenaamd nieuwe economische machten dan ook nauwlettend in de gaten.”

(PVH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 6 mei 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier