Vlas krijgt weer toekomst als versterking voor kunststoffen

© Fixatief.be
Redactie KW

De Composite Materials Group werkt samen met de Vlaamse vlasvezelindustrie aan de ontwikkeling van de vlasvezel als composietmaterieel ter versterking van kunststoffen.

Er zijn momenteel al enkele toepassingen voor tennisraketten en ski’s, maar Prof. Ignaas Verpoest (KU Leuven) verwacht binnen uiterlijk een tweetal jaar een serieuze doorbraak die deze industrie nieuwe afzetmogelijkheden zal bieden.

“Bijna dezelfde eigenschappen als glasvezel”

“Vlas is een zeer interessante vezel die bijna dezelfde eigenschappen heeft als bijvoorbeeld de glasvezel die vaak als composietmateriaal gebruikt wordt. De vlasvezel is niet alleen even sterk als de glasvezel, maar heeft als bijkomend voordeel dat zij goed trillingen absorbeert waardoor bijvoorbeeld een tennisracket beter in staat is de schokken op te vangen en blessures beter kunnen worden voorkomen. Het is tevens een duurzaam materiaal”, aldus Verpoest.

“Zorgen dat we niet achterop raken”

Vlas wordt nu vooral gebruikt in de kledingindustrie. Om het vlas hiervoor bruikbaar te maken moeten de vlasgaren eerst nog in China gesponnen worden. “Wij ontwikkelen nu samen met de vlasindustrie nieuwe technieken zodat zij vlasvezels rechtstreeks kunnen leveren aan de composietindustrie. Er zijn al wel wat producten op de markt, maar er is toch nog verder onderzoek nodig om die vezels beter en goedkoper te maken”, aldus Verpoest.

Wereldwijd is Frankrijk goed voor 75 procent van de vlasproductie en Vlaanderen voor 15 procent. “Frankrijk heeft momenteel de leiding genomen voor de ontwikkeling van vlas als composietmateriaal. Wij moeten ervoor zorgen dat de Vlaamse vlasindustrie niet achterop geraakt en vragen hiervoor dan ook financiële steun aan de Vlaamse regering”, aldus Ignaas Verpoest, die woensdag overigens op emeritaat vertrekt als hoogleraar van de KU Leuven

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier