Vlamertingse graaf du Parc vraagt bescherming van zijn kasteel aan

Redactie KW

Graaf du Parc Locmaria heeft een aanvraag ingediend om het kasteel van Vlamertinge te laten beschermen. De herstellingskosten die zich in de komende jaren opdringen voor dit imposante gebouw, zijn immers gigantisch en dat kan de kasteelheer zelf niet allemaal meer betalen. Als het kasteel beschermd wordt, komt de overheid, vooral dan het Vlaamse Gewest, in grote mate tussen bij de financiering van deze werken.

Het kasteel van Vlamertinge werd in 1857-1858 opgetrokken onder impuls van burggraaf Pierre-Gustave du Parc. Het is het eerste kasteel dat werd ontworpen door de fameuze architect Joseph Schadde, die er daarna nog tientallen ontwierp in heel het land en in die tijd erg in was bij de rijke klasse. Al ruim anderhalve eeuw bewoont de familie du Parc ondertussen het kasteel. In 1974 was koning Boudewijn zelfs hoogstpersoonlijk in Vlamertinge aanwezig op de begrafenis van graaf Gratien du Parc Locmaria.
„Anders dan bij het beschermingsdossier rond het vroegere openluchtzwembad, is de stad Ieper deze aanvraag wél gunstig gezind”, verduidelijk schepen Frans Lignel, „ook al betekent dit dat de stad Ieper bij daadwerkelijke erkenning ook een bijdrage van om en bij de 10 % zal moeten leveren in de restauratiekosten”. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier