Vlaggenfabrikant Waelkens maakt honderden sjerps voor burgemeesters en schepenen

Redactie KW

Heel wat nieuwe burgemeesters en schepenen willen er op 1 januari volgend jaar piekfijn uitzien. En daar hoort natuurlijk een echte sjerp bij, rond de middel of op de schouder. Een bedrijf in Oostrozebeke houdt zich bezig met de productie, geen makkelijke opdracht. Zeker als je weet dat enkele honderden sjerps allemaal met de hand worden vervaardigd.

Waelkens in Oostrozebeke is gespecialiseerd in het maken van vlaggen, maar een keer om de zes jaar komen daar ook de burgemeester- en schepensjerps bij voor een groot stuk van het land. Een traditie van vader op zoon.

“Naar ik vernomen heb zijn wij daar al heel ons leven mee bezig. Dus van 1926, van bij de opstart van de firma zijn wij daarmee gestart met het maken van die sjerps,” zegt Benedikt Waelkens.

En dat gebeurt met de hand. Eén sjerp maken duurt een klein halfuurtje. De kostprijs varieert van 80 tot 150 euro.

“De sjerp is een lint die eerst gesneden moet worden. Dan moeten wij daar het schild van de Vlaamse gemeenschap op plaatsen. En dan worden de kwasten er ook nog eens opgenaaid. Er zijn ook speciale opties? Inderdaad er kan ook gekozen worden om het gemeenteschild er op te plaatsen en dan kunnen ze ook nog kiezen welke kwast erop komt.”

(DV/ABO)

Meer vanavond in het Focus- en WTV-nieuws vanaf 18u

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier