Vlaanderen maakt werk van omvorming N8 Veurne-Ieper en doortochten Dampoortsluis en Steenbruggebrug in Brugge

Redactie KW

De Vlaamse regering heeft vrijdag drie grote West-Vlaamse infrastructuurprojecten geselecteerd. Bedoeling is om de drie missing links weg te werken via publiek-private samenwerking (PPS).

De Vlaamse regering gebruikt al PPS-formules om een aantal missing links weg te werken. Bij de begrotingsopmaak 2013 was al beslist om een nieuwe reeks projecten ter waarde van maximum 750 miljoen euro te selecteren. Dat is nu gebeurd. De Vlaamse regering heeft de opdracht gegeven om de realisatie van zes grote infrastructuurprojecten voor te bereiden. Drie daarvan liggen in West-Vlaanderen. Het gaat om de omvorming van de N8 Veurne-Ieper, de vernieuwing van de Dampoortsluis in Brugge en werken aan de Steenbruggebrug in Brugge.

De omvorming van de N8 Veurne-Ieper

Vandaag voldoet de gewestweg N8 tussen Ieper en Veurne niet meer aan de eisen van verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. De bedoeling is de gewestweg te vernieuwen en twee omleidingswegen te voorzien: de eerste rond Brielen, Elverdinge en Woesten en de tweede rond Hoogstade. Op die manier wordt de Westkust ook beter ontsloten, wat economisch ook belangrijk is. De kosten van de omleidingswegen zullen via PPS gerealiseerd worden. De kosten werden initieel geraamd op ruim 77 miljoen euro.

Doortocht Brugge – Dampoortsluis

Om zo snel mogelijk de binnenvaartontsluiting voor de twee havens van Zeebrugge en Oostende te verbeteren, zal op het kanaal Gent-Brugge, doortocht Brugge een nieuwe Dampoortsluis worden gebouwd. De Dampoortsluis in Brugge is voor de scheepvaart een knelpunt. Het doel is een nieuwe sluis voor grotere schepen te bouwen. Bovendien situeert zich ter hoogte van de sluis ook een knelpunt voor het wegverkeer. Daarom is er expliciet voor gekozen om dit waterbouwproject op te nemen. Dit project wordt begroot op 50 miljoen euro.

Doortocht Brugge -Steenbruggebrug

Ook aan de beweegbare brug in Steenbrugge op het kanaal Gent-Brugge in Brugge-Oostkamp ondervinden het scheepvaart- en het wegverkeer hinder. Daarom zal het kanaal onder de brug worden verbreed en zal er een nieuwe brug worden gebouwd met aansluitende wegenis. Het project wordt begroot op 15 miljoen euro.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier