Vlaanderen & Britten werken samen voor herdenking ’14-’18

Redactie KW

In Ieper is op de symbolische dag van 11 november, Wapenstilstand, waarop het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht, een samenwerkingsovereenkomst tussen Vlaanderen en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) ondertekend. Beide partijen engageren zich om structureel samen te werken en op een 50-50 basis te investeren om de Gemenebestbegraafplaatsen in de Westhoek voor de komende generaties te behouden, te beschermen en te ontsluiten. Er zal onder meer een CWGC-bezoekerscentrum gebouwd worden.

De ondertekening gebeurde op het stadhuis van Ieper door Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois en de directeur-generaal van de CWGC, Alan Pateman-Jones. Met de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014 in het vooruitzicht vonden ze de tijd rijp om samen te investeren in de toekomst van de begraafplaatsen van de Commonwealth.
Vooreerst zal er geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling en
verbetering van de toegankelijkheid van en het onthaal op de
begraafplaatsen. Er zal ook aandacht besteed worden aan de instandhouding, het onderhoud en de restauratie. Tot slot engageren beide partijen zich om samen een centrum te realiseren waar bezoekers kennis kunnen maken met de werking en de doelstellingen van de CWGC, met de erfgoedwaarde van haar begraafplaatsen en met de productie van de witte grafstenen die zo kenmerkend zijn.

De samenwerking moet ook het WOI-toerisme in de Westhoek een
verdere impuls geven. De CWGC beheert in België 600 gedenkplaatsen en de graven van 205.000 oorlogsslachtoffers uit de Gemenebestlanden. (Bron: Belga)

Meer vanavond in het focus-wtv-nieuws, vanaf 18u en klokvast om 22u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier