VlaamsProgressieven Bredene voor “positieve oppositie-alliantie”

Redactie KW

Niet alleen op het nationale hoofdkwartier van de VlaamsProgressieven (Vl.Pro) werd de voorbije week nagedacht over de (eigen) toekomst. Ook in Bredene voelde voorzitter Kris Costenoble zich genoodzaakt een en ander toe te lichten.

“Sinds de oprichting van onze afdeling in 2003 hebben wij een afzonderlijke en duidelijke koers gevaren. Spirit werd de waakhond van het SP.A-meerderheidsbeleid In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd ons door SP.A een zetel aangeboden maar ons toen nog Spiritbestuur ging op dat aanbod niet in. Spirit koos voor een aparte progressieve lijst met Groen! als kartelpartner”, vertelt Kris Costenoble.

Nog volgens Costenoble wil Vl. Pro het lokale kartel met Groen! behouden. „Beide partijen werken intens aan een beleid waarbij ze positief oppositie voeren. Maar tegelijk wil ik het kartel toch verruimen en een alliantie creëren die kansen geeft aan andersdenkende en politiek onafhankelijke inwoners. In 2009 wil ik dat project opstarten en ga ik de straat op om mensen ervan te overtuigen in deze alliantie te stappen”, is de voorzitter vastberaden.

Alliantie “paniekreactie”?

Met zijn nieuwe project pakte Costenoble, zo bleek uit onderling e-mailverkeer, vorig weekend alvast kartelpartner Groen! in snelheid. Voorzitter Andrea Otlet toonde zich in de mail hoogst verbaasd over het feit dat Vl. Pro de beslissing om het kartel uit te breiden tot een alliantie helemaal alleen had genomen. „Is dit een paniekreactie na de beslissing van Vl. Pro van deze week (om een eigen koers te varen, red.)?”, vroeg de Groen!-voorzitter zich af in de uitgelekte mail.

Meteen daarna vertrok ook een officieel communiqué waarin Groen! haar standpunt terzake toelichtte : „Het project van Vl. Pro om een oppositie-alliantie te vormen, heeft met het kartel Groen!-Vl. Pro absoluut niets te maken. Deze alliantie wordt door de Vlaams Progressieven gecreëerd om hun eigen partij te verruimen. Groen! is daarbij niet betrokken maar blijft natuurlijk openstaan voor andere ideeën. Het kartel zal onder zijn huidige vorm verder blijven werken op zijn gebruikelijke positieve en constructieve manier.” (MM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 5 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier