Vlaamse vissers leggen zichzelf maatregelen op om ongewenste bijvangst te voorkomen

Redactie KW

Ongewenste bijvangst en het teruggooien van vis in zee zijn belangrijke thema’s in de lopende hervorming van het Europese visserijbeleid. De Vlaamse vissers zijn dan ook een tijd bezig met aanpassingen aan het vistuig die ongewenste bijvangst en het teruggooien moet beperken.

De Rederscentrale heeft aan de Vlaamse overheid een advies bezorgd om technische maatregelen vast te leggen in een Vlaamse wetgeving. Specifiek gaat het over een paneel aan de bovenkant van het net met een maaswijdte van minimum 30 cm, waardoor kleinere vissen die niet mogen worden aangevoerd, veel gemakkelijker uit het net kunnen ontsnappen.

“Er zijn verschillende testen gebeurd onder wetenschappelijk toezicht van het ILVO, onder andere ook aan boord van mijn vaartuig Z.121 Deborah”, stelt voorzitter van de Rederscentrale, Urbain Wintein. “Toen de resultaten wezen op 70% minder schelvis en wijting en tot 20% minder te kleine kabeljauw is er binnen de Rederscentrale overeen gekomende overheid te adviseren om deze maatregel voor alle Vlaamse boomkorvisserijen verplicht te maken”.

Ook voor een minder voorkomende visserijmethode werd een gelijkaardige maatregel geformuleerd. Bij plankenvisserij in de Keltische Zee komt er voor Belgische vaartuigen een verplichting om een vierkant mazenpaneel aan de bovenkant van het net aan te brengen.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier