Vlaamse verkiezingen worden populariteitspoll

Redactie KW

Toegegeven, niemand durft het vandaag al met zoveel woorden gezegd hebben maar de Vlaamse verkiezingen op 17 juni worden in Menen en nabije regio een krachtmeting tussen SP.A-burgemeester Gilbert Bossuyt en eerste CD&V-schepen Martine Fournier.

Het leek erop dat de ene partij van de andere afwist. Zo gaven CD&V en SP.A als de traditioneel sterkste politieke formaties in onze provincie vanuit hun provinciale besturen al deze week hun zogenaamde (voorlopige) modellijsten voor de Vlaamse verkiezingen prijs, althans de namen van het grof geschut die ze elk in stelling brengen.

Wat Menen en bij uitbreiding de eigenste regio betreft, krijgt burgemeester Gilbert Bossuyt de voorlaatste plaats bij de SP.A en krijgt eerste schepen Martine Fournier de vierde stek bij de CD&V. Nemen deze toch wel Meense politieke kopstukken daarmee de voor hen interessantste positie in ? Ja en neen. Interessant heet de verkiezing zeker te worden wat hun populariteit betreft, m.a.w. hun aantal naamstemmen. Hier gaat het wel degelijk om een krachtmeting, afgezien van de plaats op de lijst. Voor de uitslag is het nog koffiedik kijken. Uit eerder puur politiek oogmerk en dus graad van verkiesbaarheid zijn de kansen beter voorspelbaar.

Martine Fournier bekleedt in dat opzicht met haar vierde plaats bij de effectieven de beste positie. Te weten dat van de 22 verkozen Vlaamse Parlementsleden er op dit ogenblik acht vanuit de CD&V (N-VA)-stal komen, maakt de eerste schepen van Menen ruime kans om zich dit keer rechtstreeks naar het Vlaams Parlement te laten afvaardigen. Er zal zich al een grote catastrofe moeten voltrekken om bij CD&V het aantal potentiële zetels te zien slinken tot pakweg vijf en in die zin de lijstduwer (Yves Leterme ?) Martine Fournier van haar zitje verdringt. (JPT)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode De Leie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier