Vlaamse subsidies voor toeristische evenementen in Westhoek

Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois trekt in totaal 20.500 euro subsidie uit voor de Kaasfeesten in Passendale en Moorslede en een tentoonstelling over het werk van kunstschilder Joe English in Diksmuide. De twee toeristische evenementen vinden deze zomer plaats in de Westhoek.

Toerismeminister Bourgeois schat het belang van beide evenementen voor de toeristische uitstraling in de Westhoek hoog in. “Ze zijn een bijkomende troef voor het toerisme in de Westhoek. De duizenden bezoekers van de evenementen spenderen heel wat in de plaatselijke horeca en buurtwinkels. Ze zorgen zo mee voor de bloei van de plattelandseconomie in de streek. Bovendien prikkelen ze de toeristen om ook de vele andere bezienswaardigheden in de streek te verkennen. Ze zijn een hefboom voor het toerisme in de Westhoek,” zegt minister Geert Bourgeois.

De tweejaarlijkse Kaasfeesten in Passendale en Moorslede zijn de opvolger van de Passendaalse Kaasstoet, die in 2000 de laatste keer plaatsvond. Het evenement, dat dit jaar op zondag 24 augustus plaatsvindt, krijgt een subsidie van 15.000 euro. De Kaasfeesten promoten niet enkel kaas, maar zetten de rijke gastronomie van de Westhoek in de kijker. De organisatoren verwachten zo’n 25.000 bezoekers uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk.

Centraal staat een streekproductenmarkt, de ‘Kaastronomische Markt’, waar de bezoeker talrijke typische producten kan proeven. Geïnteresseerden kunnen die dag het museum de Oude Kaasmakerij in Passendale gratis bezoeken of langslopen bij twee hedendaagse kaasproducenten. Een tentoonstelling blikt terug op het roemrijke verleden van de Kaasstoet.

In Diksmuide vindt van 23 augustus tot 5 oktober een tentoonstelling plaats over het werk van kunstschilder Joe English, die 90 jaar geleden overleed. De tentoonstelling loopt in Kunstgalerij Montanus, de Sint-Niklaaskerk en de Ijzertoren. Minister Bourgeois subsidieert het project met 5.500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier