Vlaamse subsidie van 7 miljoen euro voor kenniscentrum

Redactie KW

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke maakt bijna 7 miljoen vrij voor de ontwikkeling van een kennis- en leercentrum op de voormalige KBC-site. Het centrum zal deel uitmaken van de nieuw te bouwen bibliotheek en zal onder andere worden gebruikt door secundaire scholen en het volwassenenonderwijs.

De Vlaamse subisidie van 7 miljoen euro is goed nieuws voor de ontwikkeling van het kennis- en leercentrum. Het initiatief kadert in de stadscontracten van Vlaams minister van Stedenbeleid Marino Keulen.

Voor het stadsspecifieke luik diende de stad Roeselare het project ‘Nieuwe openbare bibliotheek als kennis-, informatie- en leercentrum in’. In zo’n centrum, dat uitgerust wordt met PC’s en contactpunten voor een eigen laptop, kunnen leerlingen zelfstandig aan opdrachten werken en opzoekingen doen. De informatiebronnen die in de bibliotheek aanwezig zijn, sluiten hier perfect bij aan.

“In overleg met de lokale onderwijsinstanties zullen de bibliotheek en het open leercentrum optimaal de behoeften van het onderwijs kunnen vervullen”, stelt Vlaams minister Frank Vandenbroucke. “Het samenwerken met het onderwijs rond inhoud, beheer en exploitatie van het kennis- en leercentrum is vernieuwend.”

Het project wordt gerealiseerd door een verzelfstandigde entiteit, vzw Het Portaal, die hiervoor speciaal werd opgericht. Het is een soort proeftuin : voor het eerst wordt een Brede School (het samenbrengen van onderwijs en de buitenwereld) ook in een tastbaar nieuw gebouw geconcretiseerd. De subsidie van 7 miljoen euro komt niet van het klassieke scholenbouwbudget, maar was voorzien in de meerjarenbegroting onderwijs. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier