Vlaamse Regering maakt 8 miljoen euro vrij voor plattelandsfonds

Redactie KW

Op initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor plattelandsbeleid, heeft de Vlaamse Regering vandaag 2 miljoen euro extra voorzien voor het Plattelandsfonds, bovenop de 6 miljoen euro die reeds eerder werd toegekend.

Dit betekent dat alle 50 gemeenten uit het fonds beroep zullen kunnen doen op de financiering. Afgelopen woensdag had het voltallige Vlaams parlement het decreet tot vaststelling van de regels inzake de verdeling van het Plattelandsfonds definitief goedgekeurd.

Het plattelandsfonds is er gekomen omdat vandaag heel wat plattelandsgemeenten kampen met een aantal problemen omwille van hun typische plattelandskenmerken, met name hun uitgestrektheid, lage bevolkingsdichtheid en de hoeveelheid open ruimte. Ook is het gemiddelde inkomen en de waarde van het onroerend goed lager op het platteland. Bovendien hebben de gemeenten vaak weinig economische activiteit waaruit ze voldoende inkomsten kunnen putten.

De gemeenten die in aanmerking komen voor financiering uit het fonds, zijn geselecteerd omwille van hun plattelandskarakter op basis van het criterium open ruimte, meer bepaald: het inwonersaantal per vierkante kilometer en het percentage bebouwde oppervlakte.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier