Vlaamse regering bespoedigt natuurcompensatie voor haven Zeebrugge

Redactie KW

De Vlaamse regering heeft vrijdag enkele maatregelen goedgekeurd om de natuurcompensatie voor de uitbreiding van de achterhaven van Zeebrugge te bespoedigen. Die natuurcompensatie startte al in 2005, maar liep een aanzienlijke achterstand op die de Vlaamse regering nu versneld tracht weg te werken.

Om verdere uitbreiding van de achterhaven van Zeebrugge mogelijk te maken, moet de natuur die door de havenactiviteit ingenomen wordt elders gecompenseerd worden. Door de verdere ontwikkeling verdwijnt 362 hectare natuur, met name poldergrasland, zilt grasland, rietmoeras en brakke plas. De compensatie is verplicht, want een deel van het gebied geniet Europese bescherming door de Vogelrichtlijn en een ander deel is beschermd door het Vlaams decreet Natuurbehoud.

Wijkersstimulus

In 2005 werd een lokale grondenbank “Natuurontwikkeling Poldercomplex” opgericht, zodat de aankoop van gronden voor natuurcompensatie kon beginnen. Nu, vijf jaar later is in totaal zo’n 240 hectare grond aangekocht. In 2008 is begonnen met de inrichting van die gronden tot natuurgebied. Er is echter nog een aanzienlijke achterstand aan gerealiseerde natuur van 189 hectare. 89 hectare daarvan moet door Europa uitgevoerd worden, 100 hectare komt op de rekening van Vlaanderen. Om het Vlaamse deel van de natuurcompensaties binnen een aanvaardbare termijn te kunnen realiseren, keurde de regering vrijdag enkele technische maatregelen goed, onder meer om versneld over te gaan tot de aankoop van gronden via een “wijkersstimulus” voor landbouwers.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier