Vlaamse regering beslist over dossier grootstedelijk gebied

Redactie KW

Morgen beslist de Vlaamse Regering zo goed als zeker over de afbakening van het grootstedelijk gebied Brugge. Een dossier dat al zo’n vijf jaar aansleept, en belangrijk is voor de ontwikkeling van de regio de komende jaren. Uitschieter én achillespees is het nieuwe stadion van Brugge, in het Chartreusegebied. Maar het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan beslist uiteindelijk over 27 zones in de ruime regio rond Brugge.

Enkele kilo’s papier, en studies allerhande. De afbakening van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Brugge heeft lang aangesleept, en is bepalend voor de ontwikkeling van Brugge en omstreken. “Het is van groot belang, niet alleen in grote dossiers zoals dat van het stadion, maar er worden zo’n 27 zones afgebakend. En dat gaat niet alleen in Brugge, maar ook in Jabbeke, Damme, Sijsele, Oostkamp. Diverse zones dus”, zegt Dirk De fauw, voorzitter van Resoc Brugge.

Bezwaren

De helft daarvan gaat over nieuwe woongebieden. Zo komt er een nieuwe woonzone in Varsenare, en ook de woonuitbreiding van Klein Appelmoes in Assebroek blijft gedeeltelijk behouden. Nochtans waren daar, net als bij het stadion in het Chartreusegebied heel wat bezwaren van omwonenden. “Het komt er dan op aan dat de Vlaamse Regering, en de administratie, een antwoord biedt op alle bezwaren. Ofwel zeg je: bezwaar gegrond, en dat komt de beslissing te vervallen. Ofwel zeg je nee, we gaan er mee doorgaan, en dat moet je ook, om juridisch sterk te staan tegen mogelijke procedures, op elkaar bezwaar afzonderlijk kunnen antwoorden”, zegt Dirk De fauw.

Chartreuse Actiegroep De Witte Pion, die tegen de komst van het stadion is in Chartreusegebied, trekt, samen met de gemeente Zedelgem, zo goed als zeker naar de Raad van State, tegen de beslissing van de Vlaamse Regering.

Industriezones

Andere moeilijke zone in het plan was een industriezone in Jabbeke, die werd eerder al geschrapt. Enkele handelszaken die zich eigenlijk onterecht op industriezones in Brugge vestigden, worden geregulariseerd. De Vlaamse Regering beslist normaal gezien morgen en ten laatste volgende week woensdag over de definitieve afbakening.

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier