Vlaamse folkclubs reageren in open brief negatief op preadviezen cultuursubsidies

Redactie KW

Vier Vlaamse folkclubs, onder wie het Muziekcentrum Dranouter, hebben een open brief geschreven, waarin ze hun mening uiten over de preadviezen voor cultuursubsidies. Ze vrezen dat de kleinere clubs, die zorgen voor een grote diversiteit in programmering, hun subsidies zullen verliezen en dat men meer en meer naar een grootstedelijk beleid gaat, waardoor alles meer en meer eenheidsworst wordt. Ze hopen dat cultuurminister Joke Schauvliege hun werking zal blijven subsidiëren.

Eind juni valt binnen de cultuursector het definitieve nieuws in de bus over al dan niet ontvangen van structurele subsidies. Het Muziekcentrum Dranouter, dat het jaar door concerten organiseert en ook een educatieve werking heeft, kreeg alvast een negatief advies. Binnen de folksector is de vrees dan ook groot dat “een levendig muziekgenre onderuit wordt gehaald indien de preadviezen van de Beoordelingscommissie Muziek gevolgd worden.”

Nieuwe ontdekkingen

“De ‘kleinere’ folkpodia nemen binnen het landschap een dermate unieke positie in dat het verdwijnen of verminderen ervan een onvoorstelbaar hiaat zou creëren. Door het wegvallen van subsidies voor kleinere folkpodia wordt een essentiële tussenstap voor veel muzikanten weggesneden. Dit betekent het einde van nieuwe ontdekkingen en misschien het verdwijnen van sommige genres.”

De 4 clubs (Muziekmozaïek Folk & Jazz, Muziekclub ‘t Ey, Muziekcentrum Dranouter, Klein Muziekcentrum ‘t Smiske) reageren vandaag niet als individuele organisaties maar namens de gehele folkwereld. Ze roepen iedereen op om te reageren op deze site.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier