Vlaamse duinasperges zijn helemaal de top

Redactie KW

Vlaamse duinenasperges zijn helemaal in. De delicatesse wordt in de zandgrond van een fossiele duinengordel gekweekt. Die zogenaamde landduinen strekken zich uit van de Westkust tot over de Franse grens. In Ghyvelde, op een boogscheut van Adinkerke, kweekt Marc Deswarte zijn Vlaamse duinenasperges.

Het was de afgelopen dagen geen weer om een hond door te jagen en toch was Marc Deswarte met man en macht bezig te midden van de aspergebedden. Het aspergeseizoen duurt maar enkele weken en als de groente de kop opsteekt moet hij geoogst worden. Dat gebeurt bij voorkeur ‘s morgens vroeg want een asperge verdraagt geen zonlicht. ” Als ze een beetje zon zien gaan ze kleuren en is het tweede keuze. Eerste klasse is hagelblank”, zegt oogster Marcel Carton.

Zandgrond

De 10 ha waar Marc Deswarte zijn duinenasperges kweekt liggen versnipperd in een langgerekte strook. Deze schrale zandgronden maakten oorspronkelijk deel uit van de gronden van de Koksijdse Cisterciënzers. Nu blijken ze een geschikte bodem te zijn voor het kweken van topasperges. Marc Deswarte startte jaren geleden met asperges omdat in deze zandgrond niks anders gedijde. En met succes. De asperges groeien kaarsrecht in dit mulle zand dat ook sneller opwarmt dan vaste grond. Dat zorgt dan weer voor vroege oogsten. Een goed aspergeseizoen is goed voor een opbrengst van 25 ton.

Gastronomie

Tot zijn klanten behoren Peter Goossens , De Karmeliet en Het Convent. Maar het is niet alleen de topgastronomie die de weg vindt naar Ghyvelde. Heel wat liefhebbers van deze delicatesse slaan er hun voorraad op. Het aspergeseizoen loopt volgens de traditie tot half juni. Maar het is de natuur die het laatste woord heeft.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Vlaamse duinasperges zijn helemaal de top

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier