Vlaamse Baaien 2100: eilandjes moeten onze kust beschermen

Redactie KW

Om onze kust tegen overstroming te beschermen moeten kunstmatige eilandjes in zee komen. Dat zeggen althans zes privébedrijven in hun studie over de toekomst van de kust. De eilandjes kunnen op hun beurt worden omgebouwd tot een soort natuur- en recreatieparken met jachthavens en zelfs woningen. Volgens de initiatiefnemers is Nederland al gestart met gelijkaardige projecten om hun kust te beschermen en kunnen wij niet achterblijven.

‘Vlaamse baaien 2100’ is een ambitieus project van zes Vlaamse bedrijven. Ze geven er hun kijk op de verdediging van onze kust tegen stormen en dokterden een lange termijn oplossing uit. Want de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel, hebben grote gevolgen, kllinkt het.

En de bedrijven zien het groots. De eilanden kunnen worden uitgebouwd tot natuurgebieden met jachthavens en zelfs appartementen. Vraag is of de bewoners dat wel zullen zien zitten. Voor de Oostendenaars was een casino in zee al een stap te ver. Maar volgens de bedenkers van de ‘Vlaamse baaien 2100’ valt dat wel mee.

Hoeveel dat allemaal moet kosten, is nog niet becijferd. De bedrijven zijn alvast bereid om mee te helpen betalen zoals in Groot-Brittannië. Ze benadrukken dat het om ideeën gaat en niet om concrete plannen, maar hopen dat de Vlaamse overheid zal meestappen in dit verhaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier