Vlaams Parlement viert dichter Jozef Deleu uit Rekkem

Redactie KW

Jozef Deleu, de bekende dichter uit Rekkem, viert drie keer feest. De man wordt niet alleen 75, hij dicht al 50 jaar en zijn poëzietijdschrift ‘Het Liegend Konijn’ bestaat 10 jaar. Dat wordt vanmiddag gevierd in het Vlaams Parlement. Jozef Deleu is vooral bekend als de oprichter van de Vlaams-Nederlandse vereniging ‘Ons Erfdeel’. Wij zochten de jarige thuis op.

Jozef Deleu leest voor uit zijn nieuwste uitgave ‘Overboord’. Al van in zijn debuutbundel ‘Schaduwlopen’ uit 1963 is de tijdelijkheid van het leven het belangrijkste thema in de gedichten van Jozef Deleu. Een thema dat, zeker nu hij 75 wordt nog meer in zijn werk naar voor komt. Aan zijn jongste en zevende bundel heeft Jozef Deleu vier jaar gewerkt. Poëzie is voor hem een kwestie van schrijven, maar vooral van schrappen. Zoveel mogelijk zeggen met zo weinig mogelijk woorden, noemt hij het.

Het Liegend Konijn

In 1957 richtte Jozef Deleu ‘Ons Erfdeel’ op. Een vereniging die de Vlaams-Nederlandse cultuur promoot. En ook na zijn pensioen daar is hij niet blijven stilzitten. Hij is de bedenker en al tien jaar de enige redacteur van het poëzietijdschrift ‘Het Liegend Konijn’. Daarin publiceert hij gedichten van Vlaamse en Nederlandse dichters die nog nooit ergens anders verschenen zijn. Jozef Deleu blijft in tijden van internet en tabletcomputers dan ook geloven in de magie van de printpoëzie. ‘Het Liegend Konijn’ verschijnt twee keer per jaar op een kleine 2000 exemplaren.

(T.N./A.D.)

Vlaams Parlement viert dichter Jozef Deleu uit Rekkem

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier