Vlaams minister Geert Bourgeois stelt de nieuwe digitale stemcomputers voor

Redactie KW

Op het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois zijn donderdagochtend de nieuwe digitale stemcomputers voorgesteld. In onze provincie wordt op 14 oktober in 9 gemeenten digitaal gestemd. In Torhout krijgen de voorzitter van de hoofdbureaus en de medewerkers vandaag een opleiding met de nieuwe computers.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois gaat op 14 oktober niet digitaal stemmen. In Izegem wordt immers nog op de tradionele wijze ‘op papier’ gestemd, net zoals in 55 andere West-Vlaamse gemeenten. Maar donderdagochtend heeft hij zich toch gewaagd aan een ‘proefstemming’ op zijn kabinet in Brussel. Daar stelde hij de nieuwe stemcomputers voor.

Gebruiksvriendelijk

Krant van West-Vlaanderen kon meteen ook ‘proefstemmen’ en ondervond dat de hele procedure vlot, makkelijk en duidelijk verloopt. De pc’s zijn zeer toegankelijk, gebruiksvriendelijk en hebben bij wijze van spreken ‘begrip’ voor wie zich vergist. Zonder veel moeite kan de stemplichtige zijn stem opnieuw uitbrengen.

Biljet

De digitale procedure voorziet ook een ‘papieren spoor’: wie zijn stem heeft uitgebracht op de pc, krijgt een print met daarop, weliswaar, klein de lijst waarop en de namen voor wie hij of zij heeft gestemd. Dat biljet wordt vervolgens ingescand en pas wanneer dat is gelukt, is er effectief gestemd.

Tellen

Waar digitaal wordt gestemd, is meteen ook minder personeel nodig om te tellen. Het tellen gebeurt immers automatisch. Over heel Vlaanderen berekend zijn er daarvoor 4.300 mensen minder nodig dan bij de verkiezingen van 2006.

Informatie

De Vlaamse overheid start een campagne om zowel voorzitters en medewerkers te informeren over het gebruik van de digitale stemcomputers. De gemeentes krijgen ook pc’s en software ter beschikking waarmee ze demo’s kunnen organiseren voor hun inwoners. Die infosessies kunnen in bibliotheken, gemeentehuizen of ontmoetingscentra worden georganiseerd.

Digitaal bij ons

In West-Vlaanderen wordt voor het eerst digitaal gestemd in Brugge, Roeselare, Kortrijk, Oostende en Knokke-Heist. In Veurne, Alveringem, De Panne en Koksijde werd in 2006 al per pc gestemd. Maar nu zijn het dus andere toestellen waarop wordt gestemd in die gemeenten.

(JG, foto’s JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier