Vlaams Minister Geert Bourgeois: “Niets met fraude te maken”.

Redactie KW

Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois ontkent met klem betrokken te zijn in het dossier waarbij de fiscus inzage vraagt in de derdenrekening van het advocatenkantoor van zijn echtgenote.

De minister is op geen enkele manier nog betrokken bij het kantoor, noch als advocaat noch als vennoot, zegt hij. De betrokken dossiers zijn ook geen zaken waar Bourgeois tijdens zijn sinds lang afgesloten advocatenloopbaan mee te maken had.

De minister betreurt dat ‘fraude’ wordt gesuggereerd. Het gaat immers over een heel principiële zaak m.b.t. het beroepsgeheim van een advocaat. Het dossier dateert overigens al van 2003.

Het belastingcontrolecentrum ‘Brussel 4’ eist volledige inzage in de zogenaamde ‘derdenrekening’ van de advocatenpraktijk van Bourgeois’ echtgenote, zonder weglating van de identiteit van de cliënten. Zijn echtgenote weigerde dit principieel, omdat het beroepsgeheim als advocaat dat – net zoals bij artsen – verbiedt. De fiscus heeft nu eenmaal geen zaken met het feit dat bijvoorbeeld mevr. X in een verkrachtingszaak een schadevergoeding heeft ontvangen. De weigering om de identiteitsgegevens voor te leggen wordt door het belastingcontrolecentrum ‘Brussel 4′ aangezien als het bestaan van “aanwijzigingen van fraude” in hoofde van de Bourgeois’ echtgenote.

In deze discussie heeft de fiscus vervolgens de stafhouder van de Balie van Kortrijk geïnterpelleerd die de visie van Bourgeois’ echtgenote bijtrad. Ook de Orde van de Vlaamse Balies steunt de principiële weigering van meester Hoste ten volle en stelt dat de fiscus een brug te ver gaat.


Nadat het belastingcontrolecentrum ‘Brussel 4’ door de stafhouder van de Balie van Kortrijk en de Orde van Vlaamse Balies werd terechtgewezen, besliste het de zaak aan de rechter voor te leggen. De Rechtbank van Brugge oordeelde vreemd genoeg dat de identiteit van het cliënteel van een advocaat – in tegenstelling tot de identiteit het cliënteel van een arts – niet onder het beroepsgeheim valt. De Orde van Vlaamse Balies ziet in dit dossier een grote princiepszaak en steunt de beroepsprocedure. Het Gentse Hof van Beroep behandelt de zaak vermoedelijk na de zomer.

Minister Bourgeois isniet betrokken bij het advocatenkantoor van zijn echtgenote. Dat het gaat over het “kantoor van Bourgeois en zijn vrouw” is dus niet correct. Geert Bourgeois stapte al in 2003 uit de advocatuur. In de praktijk oefende hij dat beroep al sinds enkele jaren daarvoor niet meer uit. Dat zijn naam in dit dossier valt, is louter te wijten aan de gezamenlijke belastingsaangifte die hij elk jaar samen met zijn echtgenote moet indienen. De minister benadrukt ook dat hij op geen enkele manier betrokken is bij de dossiers waar de fiscus inzage in vraagt. Hij kent die dossiers ook helemaal niet. Hij zou zelfs op geen enkele manier de toestemming tot inzage mogen verlenen, aangezien hij niet de advocaat is van de betrokken cliënten.

Meer hierover? Klik op VIDEO. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier