Vlaams Kenniscentrum voor Water geopend

Om een beter zicht te krijgen op het duurzaam omgaan met water is het VLAKWA of Vlaams Kenniscentrum Water opgestart. Samen met de provincie gaan een viertal partners samenwerken in dit nieuwe kenniscentrum.
Redactie KW

In Brugge is maandagochtend het Vlaams Kenniscentrum voor Water (Vlakwa) geopend. Vlakwa zal zich buigen over het duurzaam gebruik van water in een economische context.

Het gaat om een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, de
hogescholen Howest en KHBO, het Proefcentrum voor Innovatie, Verbreding en Advies voor Landbouw en Veehouderij (PIVAL) en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen. De Europese overheid doet een financiële inbreng.

Volgens voorzitter Bart Naeyaert van Vlakwa hebben veel bedrijven
in hun productieproces water nodig. Omdat de diepgrondwaterlagen uitgeput raken, moet er op zoek worden gegaan naar nieuwe processen die duurzaam omgaan met water. Gezien de schaarste, wordt water immers een duur goed. Het kenniscentrum moet de bedrijven, waaronder ook veel landbouwbedrijven, bijstaan in hun zoektocht naar nieuwe
productieprocessen in functie van het beschikbare water. “We mogen niet wachten tot water effectief schaars wordt, daarom moeten we nu al aan de slag zodat we goed voorbereid zijn”, vat Naeyaert samen.

De nieuwe vzw krijgt het West-Vlaamse provinciehuis Boeverbos als zetel. (Bron: Belga)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier